Honvéd Együttes

Magunkról

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

Köszöntjük Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttesének világában, köszönjük érdeklődését közös kincsünk, a magyar népi kultúra iránt! A Kárpát-medence szívében olyan érték birtokában vagyunk, amely egyedülálló a világon. Mesél rólunk, de mesél nekünk is. A tánc maga az őszinteség, a lélek kitárulkozása. A nyelv, amely által szót értünk a világgal. Hisszük, hogy megmaradásunk záloga és szimbóluma a kultúra – a sajátunk őrzése, művelése, szeretete, másokénak ismerete és tisztelete. Együttesi munkánkat küldetésnek tekintjük, évtizedek óta igyekszünk a hagyományos néptánc- és népzenei kultúra követeként újabb és újabb élményekkel megajándékozni nézőinket, az autentikus folklórműsoroktól a mesedarabokon át, a nagy formátumú történelmi táncjátékokig. Produkcióink jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása, a színpadképek látványossága, és egy kis megmagyarázhatatlan varázslat, amelynek gyökerei a múltunkból erednek, lelkünkön keresztül pedig jelenünkké válnak. A jövőnket pedig az Önök szeretete inspirálja. Szívből köszönjük!

 

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

OLVASSON TOVÁBB

Köszöntő

Zsuráfszky Zoltán

művészeti igazgató
A Nemzet művésze, Kossuth-díjas, kiváló művész

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket, aki érdeklődésükkel és figyelmükkel megtisztelik munkánkat! A nagy múltú Honvéd Együttes szervezeti keretein belül működő Magyar Nemzeti Táncegyüttes, ahogyan a neve is tükrözi, nemzeti örökségünk és évezredes hagyományaink elhivatott őrzője és továbbéltetője... A név pontosan kifejezi együttesem küldetését és egyben kötelezettségét is; azt a felelősségteljes és professzionális munkát, amelyet a magyar folklór megismertetéséért, népszerűsítéséért és művészi rangra emeléséért végez. A magyar néptánc nemzeti sajátosságainak legélőbb őrzője, ugyanakkor legegyszerűbb formája a különféle népek közötti kommunikációnak is, hiszen egymás anyanyelvének ismerete nélkül ismerhetjük meg egymás szokásait, vérmérsékletét, ízlésvilágát. Tánc közben őszinte a megnyilatkozás, a "lélek" kitárulkozik. Hiszem, hogy itt a Kárpát-medencében a különböző nemzetiségek hagyományainak megismerése, egymás kultúrájának tiszteletben tartása és megőzrése a mi megmaradásunk záloga és szimbóluma is. Együttesi munkánk és színpadi feldolgozásaink alapja ez az eredeti, hagyományos néptánc- és népzenei kultúra, amellyel hosszú évek óta igyekszünk maradandó élményt nyújtani közönségünknek. Reméljük, sorainkban hamarosan Önöket is üdvözölhetjük!

 

Zsuráfszky Zoltán

 

OLVASSON TOVÁBB

Zsuráfszky Zoltán Művészeti vezető

Bemutatkozó videó

Bemutatkozó videó

Érdekességek

Hírek, információk

Érzelmi hullámvasútra ültet a néptánc
Érzelmi hullámvasútra ültet a néptánc

Táncról álmodom címmel mutatja be alkotói estjét Zs. Vincze Zsuzsa, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szakmai vezetője. A több évtizedes művészi pályára visszatekintő est során a jelentősebb tematikus koreográfiák mellett részleteket láthat a közönség azokból az egész estés táncszínjátékokból, amelyeknek nemcsak forgatókönyvírója, de egyben koreográfusa is a friss Kossuth-díjas művész.

bővebben
Táncról álmodik a koreográfus
Táncról álmodik a koreográfus


A Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Zs. Vincze Zsuzsa koreográfus, dramaturg, jelmeztervező, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szakmai vezetője életútját összegző alkotói est lesz péntek este a Nemzeti Táncszínházban. A Táncról álmodom című előadáson bemutatják az alkotó megannyi ihlető érzelemre komponált tematikus koreográfiáját, a magyar néphagyomány iránti szenvedélyről...

bővebben
A tánc: élet és álom – interjú Zs. Vincze Zsuzsával
A tánc: élet és álom – interjú Zs. Vincze Zsuzsával

A friss Kossuth-díjas Zs. Vincze Zsuzsa gyakran fogalmaz úgy a férjével, Zsuráfszky Zoltánnal megteremtett táncszínjátékról, hogy a műfaj csak foglalatot ad egy csodálatos drágakőnek, a néptáncnak. Ezeket a drágaköveket május 17-én a Táncról álmodom című alkotói estjén a Nemzeti Táncszínházban fűzi kalárissá.

bővebben

Média

Galéria