Honvéd Együttes

Magunkról

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

Köszöntjük Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttesének világában, köszönjük érdeklődését közös kincsünk, a magyar népi kultúra iránt! A Kárpát-medence szívében olyan érték birtokában vagyunk, amely egyedülálló a világon. Mesél rólunk, de mesél nekünk is. A tánc maga az őszinteség, a lélek kitárulkozása. A nyelv, amely által szót értünk a világgal. Hisszük, hogy megmaradásunk záloga és szimbóluma a kultúra – a sajátunk őrzése, művelése, szeretete, másokénak ismerete és tisztelete. Együttesi munkánkat küldetésnek tekintjük, évtizedek óta igyekszünk a hagyományos néptánc- és népzenei kultúra követeként újabb és újabb élményekkel megajándékozni nézőinket, az autentikus folklórműsoroktól a mesedarabokon át, a nagy formátumú történelmi táncjátékokig. Produkcióink jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása, a színpadképek látványossága, és egy kis megmagyarázhatatlan varázslat, amelynek gyökerei a múltunkból erednek, lelkünkön keresztül pedig jelenünkké válnak. A jövőnket pedig az Önök szeretete inspirálja. Szívből köszönjük!

 

Magyar Nemzeti Táncegyüttes

OLVASSON TOVÁBB

Köszöntő

Zsuráfszky Zoltán

művészeti igazgató
A Nemzet művésze, Kossuth-díjas, kiváló művész

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes nevében tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önöket, aki érdeklődésükkel és figyelmükkel megtisztelik munkánkat! A nagy múltú Honvéd Együttes szervezeti keretein belül működő Magyar Nemzeti Táncegyüttes, ahogyan a neve is tükrözi, nemzeti örökségünk és évezredes hagyományaink elhivatott őrzője és továbbéltetője... A név pontosan kifejezi együttesem küldetését és egyben kötelezettségét is; azz a felelősségteljes és professzionális munkát, amelyet a magyar folklór megismertetéséért, népszerüsítéséért és művészi rangra emeléséért végez. A magyar néptánc nemzeti sajátosságainak legélőbb őrzője, ugyanakkor legegyszerűbb formája a különféle népek közötti kommunikációnak is, hiszen egymás anyanyelvének ismerete nélkül ismerhetjük meg egymás szokásait, vérmérsékletét, ízlésvilágát. Tánc közben  őszinte a megnyilatkozás, a "lélek" kitárulkozik. Hiszem, hogy itt a Kárpát-medencében a különböző nemzetiségek hagyományainak megismerése, egymás kultúrájának tiszteletben tartása és megőzrése a mi megmaradásunk záloga és szimbóluma is. Együttesi munkánk és színpadi feldolgozásaink alapja ez az eredeti, hagyományos néptánc- és népzenei kultúra, amellyel hosszú évek óta igyekszünk maradandó élményt nyújtani közönségünknek. Reméljük, sorainkban hamarosan Önöket is üdvözölhetjük!

 

Zsuráfszky Zoltán

 

OLVASSON TOVÁBB

Zsuráfszky Zoltán Művészeti vezető

Bemutatkozó videó

Bemutatkozó videó

Érdekességek

Hírek, információk

Barbárok a Várkert Bazárban
Barbárok a Várkert Bazárban

Móricz Zsigmond tiszazugi méregkeverő asszonyai, Erdély Tündérkertjének Gábrielje és a címadó Barbárok novellájának szereplői, kedves szatmári gyűjtéseinek parasztjai kelnek életre a két koreográfus, Zs. Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán szemet gyönyörködtető és egyben elgondolkodtató alkotásaiban csütörtök este a Várkert Bazárban, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában.

Magyar Nemzet

bővebben
Zsuráfszky Zoltán: „A személyes emlékek is meghatározók ebben a koreográfiában”
Zsuráfszky Zoltán: „A személyes emlékek is meghatározók ebben a koreográfiában”

Április 11-én látható a Várkert Bazárban a Barbárok című táncelőadás, amely kapcsán Móricz Zsigmondról, korhű szatmári viseletről, bonyolult érzésekről, inspiráló személyes emlékekről beszélgettünk Zsuráfszky Zoltánnal, a Nemzet Művészével, Kossuth-díjas koreográfussal, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetőjével.

Papageno - Novák Zsófi Alíz

bővebben
Zs. Vincze Zsuzsa: Egész életünket körülfogja a magyar népművészet
Zs. Vincze Zsuzsa: Egész életünket körülfogja a magyar népművészet

A friss Kossuth-díjas koreográfus és férje, Zsuráfszky Zoltán sokat tettek azért, hogy a magyar néptáncot még többen ismerjék meg a világon. Zs. Vincze Zsuzsa már a hazai táncházmozgalom születésénél ott lehetett.
       

Magyar Nemzet - Forrás: Kossuth rádió

bővebben

Média

Galéria