Török Jolán kapta a Magyar Teátrumi Társaság Életmű díját

Török Jolán kapta a Magyar Teátrumi Társaság Életmű díját

A Magyar Teátrumi Társaság 2010-ben alapított díjakat azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a kulisszák takarásában működő színházi háttér- és kiszolgáló szakmákra, egyúttal pedig erkölcsi és anyagi elismerést is nyújtson az azokat kiemelkedően magas szinten művelő szakembereknek. Ebben az évben az Életműdíjat a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti főtanácsadója, a Harangozó Gyula- és Bánffy Miklós-díjas Török Jolán kapta.A Magyar Teátrumi Társaság 2010-ben alapított díjakat azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a kulisszák takarásában működő színházi háttér- és kiszolgáló szakmákra, egyúttal pedig erkölcsi és anyagi elismerést is nyújtson az azokat kiemelkedően magas szinten művelő szakembereknek. Ebben az évben az Életműdíjat a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti főtanácsadója, a Harangozó Gyula- és Bánffy Miklós-díjas Török Jolán kapta.

„Jolival több évtizedes szakmai és baráti kapcsolat fűz össze, kevesen ismerik nála jobban a táncszakmát, és még kevesebben ennyire elkötelezett hívei a művészi hivatás támogatásának” – fogalmaz Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója jelölésében, aki mellett Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója és ifj. Harangozó Gyula táncművész, koreográfus támogatta a felterjesztést, utóbbi a következő gondolatokkal:

„Török Jolán hosszú évtizedek óta töretlen energiával és elkötelezettséggel szolgálja az egyetemes magyar táncművészet érdekeit. Segítő keze az amatőrmozgalomtól kezdve a Magyar Táncművészeti Egyetemig a szakma minden szintjén jelen van és szürke eminenciásként önös érdek nélkül tevékenykedik miniszteriális szinten is a táncművészet minden ágát gyakorló művészek egzisztenciájának javításán és életpályamodelljének kialakításában.”

 

Török Jolán Harangozó Gyula- és Bánffy Miklós-díjas táncművész, táncpedagógus. A Nemzeti Táncszínház alapítója és tizenegy éven át igazgatója, harminc éve a Táncpedagógusok Országos Szövetségének elnöke, a Honvéd Együttes művészeti szaktanácsadója.

Török Jolán élete a tánc, a táncpedagógia, szívügye a magyar táncművészet és táncművészek helyzete. A táncszakma átfogó ismerője, kiválóan átlátja és a legmesszebbmenőkig támogatja a professzionális és az amatőr világot egyaránt. Munkáját mindig a szakmai alázat jellemzi. Fáradhatatlan munkabírású, páratlan szakember.

A Táncpedagógusok Országos Szövetségének alapítójaként a magyar amatőr táncos szakmához tartozó pedagógusokat képzi, érdekeiket védi. Kiemelten fontosnak tartja, hogy a művészeti nevelés már kisgyermekkorban induljon el. A Szövetségben végzett áldozatos munkáján keresztül gyermek, ifjúsági és felnőtt korosztály számára táncos fesztiválokat szervez, így az ifjúság neveléséből még nyugdíjasként is aktívan kiveszi a részét. Társadalmi munkában több mint 30 éve szervezi, irányítja a Szövetség munkáját. Az ő nevéhez fűződik az országos méretű Nagy Táncválasztó Program megszervezése és lebonyolítása.

Munkája során több tízezer emberrel foglalkozik: pedagógusokkal, táncművészekkel, szakemberekkel.

A Magyar Táncművészek Szövetségének 1990-es megalapításától 27 éven át ügyvezetője volt, jelenleg elnökségi tagja. Emellett a Magyar Tánctudományi Társaság elnökségének tagja, a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja.

Páratlan életpályája a táncművészet, a kultúra szolgálatában zajlott és zajlik, mind a mai napig.