Szatmár – Élő Tánc-Archívum

Fel tudunk-e sorolni 290 falut hazánkban, a Kárpát-medencében? Martin György és csapata pontosan ennyi település táncát gyűjtötte fel a legnagyobb részletességgel – csak Szatmárban! Nemes és korszakos munkájukkal megörökítették az ott élő emberek táncait. A kinccsé vált anyagot a Magyar Nemzeti Táncegyüttes méltó színházi élményként nyújtja át nézőinek. Móricz Zsigmond szatmári gyűjtéséből vett idézettel indul az előadás, amelyet a legszebb magyar verbunkok, nagyecsedi és tyukodi csárdások és virtuóz cigánytáncok valódi színházi élménnyé varázsolnak.

Folklórműsor 50 percben.

Élő Táncarchívum

Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, Dr. Martin György eredeti táncgyűjtéseinek ihletésére, a nagyszerű tudós munkássága előtt tisztelegve indította el néhány évvel ezelőtt Élő Martin Archívum sorozatát.

  • Bonchida háromszor
  • Kalotaszeg
  • Szatmár
  • Gyimes
  • Mezőség

Az „Élő táncarchívum” című sorozat forradalmasította a magyar színpadi néptáncművészetet, rámutatva, hogy csupán a „tiszta forrásból” milyen magas művészi értékű előadások jöhetnek létre. A sorozat részei – Bonchida háromszor, Kalotaszeg, Szatmár, Gyimes és Mezőség -  bemutatják a címadó vidék legmélyebben, legaprólékosabban megismert és elsajátított autentikus táncfolyamatait, kiemelkedő táncos egyéniségeit; lehetőséget adnak arra, hogy a nézők rácsodálkozzanak saját tánc és zenei kultúrájuk gazdagságára és szépségére. Az előadások mély és őszinte pillanatainak mindegyike egy-egy vallomás az alkotó elkötelezett szeretetéről a népi kultúra iránt.

 

Alkotók

Előadja a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara,
valamint citerán Makó Péter m.v.

A műsorban részlet hangzik el Móricz Zsigmond Szatmári gyűjtés című írásából. (a hangfelvételen közreműködik Rátóti Zoltán színművész)

Jelmeztervező: Zs. Vincze Zsuzsa
Zenei szerkesztő: Árendás Péter

A rendező-koreográfus munkatársa: Zs. Vincze Zsuzsa
Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán

Bemutató: 2004.06.02

Aktuális előadások

Jelenleg nincsenek a repertorához tartozó előadások