Mezőség - Élő Tánc Archívum

„Élővé” tettarchívumunkban a névtelen népművészettel, a személytelennek nevezett népi örökséggel szembe állítottuk az egyén fontosságát, a táncos személyiségének varázsát, aki táncán és dalain keresztül vallomást tesz saját sorsáról, a paraszti kultúra szépségéről.

Mezőség hullámos dombjait néhányan Erdély „Holt-tengerének” nevezik, s valóban kultúrája is olyan ősi, akárcsak egy hajdani tenger megmaradt iszapja. Az itt élő magyarság szinte szívbemarkolóan őrzi archaikus nyelvét, táncait, zenéjét.

Visa, Mezőkeszü, Magyarpalatka, Magyarszovát és Vajdakamarás – varázslatos belső-mezőségi falvak táncát és zenéjét idézi az Élő Táncarchívum utolsó fejezete, amellyel egyedülálló, különleges értéket állít színpadra a Magyar Nemzeti Táncegyüttes.

Folklórműsor 50 percben.

 

Élő Táncarchívum

Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, Dr. Martin György eredeti táncgyűjtéseinek ihletésére, a nagyszerű tudós munkássága előtt tisztelegve indította el néhány évvel ezelőtt Élő Martin Archívum sorozatát.

  • Bonchida háromszor
  • Kalotaszeg
  • Szatmár
  • Gyimes
  • Mezőség

Az „Élő táncarchívum” című sorozat forradalmasította a magyar színpadi néptáncművészetet, rámutatva, hogy csupán a „tiszta forrásból” milyen magas művészi értékű előadások jöhetnek létre. A sorozat részei – Bonchida háromszor, Kalotaszeg, Szatmár, Gyimes és Mezőség -  bemutatják a címadó vidék legmélyebben, legaprólékosabban megismert és elsajátított autentikus táncfolyamatait, kiemelkedő táncos egyéniségeit; lehetőséget adnak arra, hogy a nézők rácsodálkozzanak saját tánc és zenei kultúrájuk gazdagságára és szépségére. Az előadások mély és őszinte pillanatainak mindegyike egy-egy vallomás az alkotó elkötelezett szeretetéről a népi kultúra iránt.

Alkotók

Szólót énekelnek a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosai.

Díszletterv: Zsuráfszky Zoltán
Jelmezterv: Zs. Vincze Zsuzsa
Koreográfiai asszisztensek: Fitos Dezső, Szappanos Tamás
Zenekarvezető prímás: Papp István Gázsa
Zenei szerkesztő: Árendás Péter

A rendező-koreográfus munkatársa: Zs. Vincze Zsuzsa
Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán

Bemutató: 2008

Aktuális előadások

Jelenleg nincsenek a repertorához tartozó előadások