Kalotaszeg – Élő Tánc-Archívum

A fáradhatatlan néprajzkutató, Martin György gyűjtőútját követve, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a cifra Kalotaszegre invitálja nézőit. Az évszám 1969, az esemény pedig egy meghatározó táncgyűjtés. A végeredmény egy hangosfilm, amely meghatározó jelentőségű a magyar és az egész európai néptáncoktatás történetében. Az előadás azoknak a magyar, román és cigány adatközlőknek, táncosoknak, zenészeknek mond köszönetet, akik megőrizték és továbbadták nekünk ezt a csodálatos kultúrát.

Folklórműsor 50 percben.

 

Élő Táncarchívum

Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, Dr. Martin György eredeti táncgyűjtéseinek ihletésére, a nagyszerű tudós munkássága előtt tisztelegve indította el néhány évvel ezelőtt Élő Martin Archívum sorozatát.

  • Bonchida háromszor
  • Kalotaszeg
  • Szatmár
  • Gyimes
  • Mezőség

Az „Élő táncarchívum” című sorozat forradalmasította a magyar színpadi néptáncművészetet, rámutatva, hogy csupán a „tiszta forrásból” milyen magas művészi értékű előadások jöhetnek létre. A sorozat részei – Bonchida háromszor, Kalotaszeg, Szatmár, Gyimes és Mezőség -  bemutatják a címadó vidék legmélyebben, legaprólékosabban megismert és elsajátított autentikus táncfolyamatait, kiemelkedő táncos egyéniségeit; lehetőséget adnak arra, hogy a nézők rácsodálkozzanak saját tánc és zenei kultúrájuk gazdagságára és szépségére. Az előadások mély és őszinte pillanatainak mindegyike egy-egy vallomás az alkotó elkötelezett szeretetéről a népi kultúra iránt.

 

 

Alkotók

Néprajzi szaktanácsadó: Éri Péter
Zenei szerkesztő: Árendás Péter
Zenekarvezető: Papp István Gázsa
Jelmez: Zs. Vincze Zsuzsa
Díszlet: Ambrus Sándor

A rendező-koreográfus munkatársa: Zs. Vincze Zsuzsa
Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán

Bemutató: 2002.12.19.

Aktuális előadások

Jelenleg nincsenek a repertorához tartozó előadások