Gyimes – Élő Tánc-Archívum

GYIMES - Egy dobbantás a gyimesi csángókért


Zsuráfszky Zoltán a 70-es évek közepétől gyakran járt Gyimesben, amely akkor még mind néprajzilag, mind a táncgyűjtések szempontjából igazi fehér foltnak számított. A vidék szépsége és a tánc ősi, archaikus jellege lenyűgözte és örök rajongójává tette a fiatal táncművészt és táncgyűjtőt, aki így a legelsők között tanulhatta meg és leshette el az ott élő magyarság tánckultúráját.  Sorozatunk legújabb darabjának apropója nem más, mint a 30 évvel ezelőtti filmezés. Műsorunkban, e ma már archívnak számító film pontosan megtanult anyagával, illetve a gyimesi táncok ihletésére készült koreográfiákkal szeretnénk olyan színpadi formában megőrizni Gyimes népművészeti örökségét, amelyben egy pillanatra együtt dobban a szívünk, együtt dobbantunk a gyimesi csángó magyarokért.

Hiánypótló táncgyűjtés az első gyimesi hangosfilm Kicsi Kóta pajtájában készült.  

Több mint 40 évvel később pedig a Magyar Nemzeti Táncegyüttes koreográfusa nem hagy kétséget az ősi, archaikus gyimesi kultúra, a gyimesi csángó magyar emberek iránt érzett mérhetetlen szeretete és tisztelete felől.

Folklórműsor 50 percben.

 

Élő Táncarchívum

Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, Dr. Martin György eredeti táncgyűjtéseinek ihletésére, a nagyszerű tudós munkássága előtt tisztelegve indította el néhány évvel ezelőtt Élő Martin Archívum sorozatát.

  • Bonchida háromszor
  • Kalotaszeg
  • Szatmár
  • Gyimes
  • Mezőség

Az „Élő táncarchívum” című sorozat forradalmasította a magyar színpadi néptáncművészetet, rámutatva, hogy csupán a „tiszta forrásból” milyen magas művészi értékű előadások jöhetnek létre. A sorozat részei – Bonchida háromszor, Kalotaszeg, Szatmár, Gyimes és Mezőség -  bemutatják a címadó vidék legmélyebben, legaprólékosabban megismert és elsajátított autentikus táncfolyamatait, kiemelkedő táncos egyéniségeit; lehetőséget adnak arra, hogy a nézők rácsodálkozzanak saját tánc és zenei kultúrájuk gazdagságára és szépségére. Az előadások mély és őszinte pillanatainak mindegyike egy-egy vallomás az alkotó elkötelezett szeretetéről a népi kultúra iránt.

 

Alkotók

Előadja a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekara
valamint, Appelshoffer János m.v. és Tóth Melánia m.v.

Zene: Papp István „Gázsa”

A rendező-koreográfus munkatársa: Zs. Vincze Zsuzsa
Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán

Bemutató: 2011.05.17. Honvéd Kulturális Központ

Aktuális előadások

Jelenleg nincsenek a repertorához tartozó előadások