Bonchida háromszor – Élő Tánc-Archívum

Magyarok, románok, cigányok – három nemzetiség, akik a legnagyobb egyetértésben éltek egymás mellett Erdély Bonchida nevű kis falujában. Ismerték és tiszteletben tartották egymás szokásait, táncát, zenéjét, a kultúrák csodálatos együttéléséből pedig megszületett a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Bonchida háromszor című előadása, amely nem csak magával ragad, hanem tükröt tart elénk, minden értelemben…

Folklórműsor 50 percben.

 

Élő Táncarchívum

Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, Dr. Martin György eredeti táncgyűjtéseinek ihletésére, a nagyszerű tudós munkássága előtt tisztelegve indította el néhány évvel ezelőtt Élő Martin Archívum sorozatát.

  • Bonchida háromszor
  • Kalotaszeg
  • Szatmár
  • Gyimes
  • Mezőség

Az „Élő táncarchívum” című sorozat forradalmasította a magyar színpadi néptáncművészetet, rámutatva, hogy csupán a „tiszta forrásból” milyen magas művészi értékű előadások jöhetnek létre. A sorozat részei – Bonchida háromszor, Kalotaszeg, Szatmár, Gyimes és Mezőség -  bemutatják a címadó vidék legmélyebben, legaprólékosabban megismert és elsajátított autentikus táncfolyamatait, kiemelkedő táncos egyéniségeit; lehetőséget adnak arra, hogy a nézők rácsodálkozzanak saját tánc és zenei kultúrájuk gazdagságára és szépségére. Az előadások mély és őszinte pillanatainak mindegyike egy-egy vallomás az alkotó elkötelezett szeretetéről a népi kultúra iránt.

 

Alkotók

Közreműködik a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekara
Szólót énekelnek: Benedek Attila, Oltárczy Mária, Szalóki Ágnes m. v.
Zenei szerkesztő: Kelemen László

A rendező munkatársa: Zs. Vincze Zsuzsa
Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán

Bemutató: 1999

Aktuális előadások

Jelenleg nincsenek a repertorához tartozó előadások