Táncról álmodik a koreográfus

Táncról álmodik a koreográfus

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Zs. Vincze Zsuzsa koreográfus, dramaturg, jelmeztervező, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szakmai vezetője életútját összegző alkotói est lesz péntek este a Nemzeti Táncszínházban. A Táncról álmodom című előadáson bemutatják az alkotó megannyi ihlető érzelemre komponált tematikus koreográfiáját, a magyar néphagyomány iránti szenvedélyről tanúskodó előadásrészleteket. A táncszínház előterében, a két felvonás között kiállítás lesz a művész jelmeztervezői munkásságából, aki itt dedikálja is Tánc-szín játék című könyvét.

Magyar Nemzet - 2024. 05.15.

 

Zs. Vincze Zsuzsát a magyar néptáncművészet méltó színpadi megfogalmazása és hagyományos kulturális örökségünk megőrzése érdekében végzett kivételesen értékes művészi pályafutásáért, több évtizedes forgatókönyvírói, koreográfusi és jelmeztervezői munkásságáért március 15-én Kossuth-díjjal tüntették ki. Az alkotó formanyelve a magyar folklór, az eredeti néptánc, amely folyamatos inspirációt jelent számára. 

 

Zs. Vincze Zsuzsa koreográfus, dramaturg, jelmeztervező

Az életútját összegző pénteki műsorban az irodalmi művek ihletésére készült komorabb hangvételű alkotások mellett a koreográfusra jellemző humoros és vidám jelenetek is megjelennek. Az előadás ajánlójában olvashatjuk, hogy

 a hangulatában kissé csapongó, de sajátosan női szemmel látott világában elmerülve csodálkozhat rá a közönség néptáncművészetünk gazdagságára és szépségére

 Zs. Vincze Zsuzsa nyilatkozta korábban az előadással kapcsolatban, hogy a Táncról álmodom címnek szimbolikus jelentése van. Az életéről, a mindennapjairól szól, és arra utal, hogy gyakran álmában is a forgatókönyveken gondolkozik, az újabb és újabb koreográfiák, műsorok éjjel sem hagyják nyugodni. Örömét fejezte ki, hogy álmai megvalósulhatnak a színpadon. Mint mondta, 

az alkotói est során összefoglalja, milyen gondolatok foglalkoztatták az elmúlt évtizedekben, visszatekintve művészi pályájának fontosabb epizódjaira. Azt is elárulta, hogy a rövidebb, tematikus koreográfiái mellett részleteket mutatnak be az általa írt, egész estét betöltő táncszínjátékokból is, kifejezetten azokat, amelyeket ő koreografált. A táncszínjáték forgatókönyveiben bátrabban alkalmazza a színházművészet eszközeit, így a táncosok gyakran megszólalnak a színpadon, énekelnek, sőt prózai szövegeket is mondanak.

 Zs. Vincze Zsuzsa egy interjúban elmondta, hogy a táncszínjátékokat huszonöt-harminc évvel ezelőtt kezdték el a férjével, Zsuráfszky Zoltánnal. Az évtizedek alatt írt népszokásokra épülő forgatókönyvet, életrajzokat dolgozott fel, készített történelmi eseményekből egész estés műveket, dramatizált balladákat, amelyek mind a néphagyományból táplálkozó autentikus táncnyelven születtek meg. A sikerek azt bizonyítják, hogy egy új közönségréteget is megnyertek a műfajnak és a magyar hagyományoknak. A beszélgetés során azt is megemlítette, hogy rengeteget köszönhet alkotótársának, férjének, hogy ennyi bizalmat adott neki, és mindig ilyen szeretettel fordult a munkája felé. Közös küldetésüknek érzik, hogy népművészetünket, nemzeti örökségünket a lehető legszélesebb körben juttassák el az emberekhez. 

Az a tény, hogy a néptáncművészet területéről nőként egyedüliként kapta meg idén ezt az elismerést, rendkívüli megtiszteltetés neki, de a díj nemcsak az övé, hanem az egész közösségüké, a Magyar Nemzeti Táncegyüttest működtető szakembereké, a zenészeké és a táncosoké, hiszen rajtuk keresztül tudják színpadra vinni ezt a csodálatosan gazdag kultúrát. 

 

Fotó: Cseke Csilla

Hatezer kadét és több száz táncos vesz részt az Egri csillagok előadásán az MVM Dome-ban
Hatezer kadét és több száz táncos vesz részt az Egri csillagok előadásán az MVM Dome-ban

Rendhagyó előadáson mutatja be az Egri csillagok című produkciót a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Honvédelmi Minisztériummal együttműködve 2024. szeptember 6-án az MVM Dome-ban.

bővebben
Katartikus pillanatok Zs.Vincze Zsuzsa alkotói estjén
Katartikus pillanatok Zs.Vincze Zsuzsa alkotói estjén

Táncról álmodom címmel láthatta a közönség Zs. Vincze Zsuzsa több évtizedes művészi pályájára visszatekintő alkotói estjét a Nemzeti Táncszínházban. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosai nemcsak a rövidebb, tematikus koreográfiákat adták elő, hanem részleteket is bemutattak azokból az egész estét betöltő táncszínjátékokból, amelyeknek nemcsak forgatókönyvírója, hanem koreográfusa is Zs. Vincze Zsuzsa.

bővebben