Érzelmi hullámvasútra ültet a néptánc

Érzelmi hullámvasútra ültet a néptánc

Táncról álmodom címmel mutatja be alkotói estjét Zs. Vincze Zsuzsa, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szakmai vezetője. A több évtizedes művészi pályára visszatekintő est során a jelentősebb tematikus koreográfiák mellett részleteket láthat a közönség azokból az egész estés táncszínjátékokból, amelyeknek nemcsak forgatókönyvírója, de egyben koreográfusa is a friss Kossuth-díjas művész.

KULTURA.HU / 

 

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Táncról álmodom című előadásában a drámai hangvételű, gyakran irodalmi művek ihletésére készült koreográfiák és az alkotóra jellemző vidám, humoros jelenetek váltják egymást.

„Az est különleges lesz abból a szempontból, hogy a rövidebb tematikus koreográfiáim mellett részleteket mutatunk be az általam írt, egész estét betöltő táncszínjátékokból is, mégpedig azokat a részleteket, amelyeket én koreografáltam. Ezekben a tánc-szín-játék forgatókönyvekben általában bátrabban alkalmazom a színházművészet eszközeit, így a táncosaink gyakran megszólalnak a színpadon, énekelnek, sőt prózai szövegeket is mondanak.

Lesznek drámaibb, komorabb darabok, például az első világháborúról vagy különböző irodalmi művek ihletésére készült koreográfiám, de nem maradnak ki a vidámabb, humorosabb jelenetek sem, amelyek úgy érzem, sokszor jellemzik alkotásaimat.

Remélem, hogy a kissé csapongó hangulatú érzelmi hullámvasút végül magával ragadja majd a közönséget, és feltöltődve mennek haza a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása után” – fogalmazott Zs. Vincze Zsuzsa.

Ágnes asszony - Fotó_ Csudai Sándor.jpg
Jelenet az Ágnes asszony című előadásból. Fotó: Csudai Sándor

A Táncról álmodom címnek szimbolikus jelentése van, de – mint azt hozzáteszi – a valóságban is az életéről, a mindennapjairól szól. „Arra utal, hogy gyakran álmomban is a forgatókönyveken gondolkozom, az újabb és újabb koreográfiák, műsorok néha még álmomban sem hagynak nyugodni. Örömmel tölt el, hogy ezek az álmok megvalósulhattak és megvalósulhatnak ma is a színpadon. Az alkotói est során szeretném összefoglalni, hogy milyen gondolatok foglalkoztattak az elmúlt évtizedekben. Egy visszatekintés a művészi pályámra, persze lehetetlen mindent bemutatni, csak felvillantunk fontosabb epizódokat.”

Zs. Vincze Zsuzsáról köztudott, hogy férjével, Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfussal, a nemzet művészével több évtizede együtt dolgoznak, de úgy tűnhet, mintha önálló alkotóként csak most lépett volna elő a rivaldafénybe. Erre így reflektált: „Valóban úgy tűnhetett, hogy az évtizedek óta tartó közös munka és benne az én egyéni művészi utam háttérbe van szorítva, de akik velünk dolgoztak, azok tudják, hogy ez csak a nyilvánosságnak szólt, mert az a pedagógiai és alkotómunka, amit végeztem, mindig is jelen volt táncegyüttesünk életében. Az igazság az, hogy a férjem – kimagasló művészi munkája mellett – még magára vállalta azt a sokszor nehéz és sok energiát igénylő feladatot is, amely az együttesünk menedzselését, a műsoraink médiamegjelenéseit jelentette, miközben én nyugodtan tudtam dolgozni a háttérben, és emellett még anyaként a családunkra is figyelni. Most, hogy a gyerekeink felnőttek, és főleg a Kossuth-díj kapcsán azt érzem, hogy elkezdődött az én nyilvánosság előtti utam is. Hálás vagyok, hogy akik erről a magas elismerésről döntöttek, észrevették és értékelték a hosszú évtizedek munkáját. Talán közhelyes, hogy minden erős férfi mögött van egy erős nő, de az is igaz, hogy minden nő mögött jó, ha van egy erős férfi.

Rengeteget köszönhetek alkotótársamnak, férjemnek, hogy ennyi bizalmat adott nekem, és ilyen szeretettel fordult mindig a munkám felé. Közös küldetésünknek érezzük, hogy népművészetünket, nemzeti örökségünket a lehető legszélesebb körben juttassuk el az emberekhez.

Az a tény, hogy a néptáncművészet területéről nőként egyedül kaptam meg idén ezt az elismerést, rendkívüli megtiszteltetés, de a díj nemcsak az enyém, hanem az egész közösségünké: a Magyar Nemzeti Táncegyüttest működtető szakembereké, a zenészeké és persze a táncosoké, hiszen az ő fiatal testükön, szenvedélyükön és tehetségükön keresztül tudjuk megmutatni és színpadra vinni ezt a csodálatosan gazdag kultúrát.”

Betyár - fotó_ Gorácz József.jpg
Jelenet a Betyár című előadásból. Fotó: Gorácz József

A Táncról álmodom bemutatója május 17-én lesz a Nemzeti Táncszínházban. Az előtérben a két felvonás között a nézők kiállítást tekinthetnek meg Zs. Vincze Zsuzsa jelmeztervezői munkásságából, aki ugyanott dedikálja majd Tánc-szín-játék című könyvét is.

A véradók dala a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában
A véradók dala a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában

Véradást népszerűsítő videóklipet készített a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, csatlakozva az Országos Vérellátó Szolgálat kampányához. A táncosok ezúttal Hrutka Róbert Artisjus- és Fonogram-díjas zeneszerző Csak egy hős című dalára adták elő Zsuráfszky Zoltán, a Nemzet Művésze és Zs. Vincze Zsuzsa Kossuth-díjas művészek koreográfiáját. A véradók dala további tizennégy ismert előadóművész közreműködésével született meg, és a véradás fontosságára, valamint a vérgyűjtés folyamatosságára szeretné felhívni a figyelmet.

bővebben
M. Nagy Emese: Táncról álmodó
M. Nagy Emese: Táncról álmodó

Táncról álmodom címmel mutatta be alkotói estjét Zs. Vincze Zsuzsa, május 17-én, a Nemzeti Táncszínházban. A reprezentatív előadáson több évtizedes, szerteágazó művészi tevékenységének – közel sem teljes – lenyomatát láthatta a közönség. A jelentősebb tematikus koreográfiák mellett a Magyar Nemzeti Táncegyüttes részleteket mutatott be azokból az egész estés táncszínjátékokból is, amelyeknek forgatókönyvírója és koreográfusa a friss Kossuth-díjas művész. Az előtérben az előadásokhoz készített jelmeztervezői munkákból nyújtottak ízelítőt, az előadás szünetében pedig Tánc-szín-játék című könyvét dedikálta.

bővebben