November, 2019

08nov19:0021:00Kalotaszeg és MezőségSepsiszentgyörgy

Esemény részletei

Élő Tánc-Archívum

Táncos gyökereink

Magyar Nemzeti Táncegyüttes „Élő Tánc-Archívum” c. sorozata a fáradhatatlan néprajzkutató, Martin György (1932–1983) táncfilmezéseinek útvonalát követi, így tisztelegve a nagyszerű tudós megismételhetetlen munkássága előtt.

Ő és munkatársai nagy horderejű táncgyűjtéseket szerveztek Magyarországon és Erdélyben, amelyek meghatározó jelentőséggel bírtak nemcsak a magyar, de az európai néptánckutatás történetében is.

Sorozatunkkal Martin gyűjtőútjainak főbb állomásait, így Bonchida, Kalotaszeg, Szatmár, Mezőség és Gyimes táncait állítottuk színpadra.

Kalotaszeg

Ezen műsorunkkal szeretnénk köszönetet mondani a bonchidai és a türei hangosfilm készítőinek és minden szereplőjének – azoknak a magyar, román és cigány adatközlőknek (táncosoknak és zenészeknek), akik megőrizték és továbbadták nekünk e csodálatos tánc- és zenei kultúrát.

Néprajzi szaktanácsadó: Éri Péter
Zenei szerkesztő: Árendás Péter
Díszlet: Ambrus Sándor

Művészeti munkatárs: Zs. Vincze Zsuzsa

Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán

Tekintse meg az Élő Tánc-archívum képgalériáját!

Kalotaszegi néptáncok az MNTE-től

Mezőség

A Mezőség hullámos dombjait néhányan Erdély „Holt-tengerének” nevezik, s valóban: kultúrája is olyan ősi, akárcsak egy hajdani tenger megmaradt iszapja. Az itt élő magyarság szinte szívbemarkolóan őrzi archaikus nyelvét, táncait, zenéjét. S miközben elzártsága folytán itt őrződtek meg kultúránk legrégibb nemzeti vonásai, érdekességét mégis az adja, hogy az itt együtt élő különböző nemzetiségek (magyarok, románok, szászok, cigányok) kultúrájuk kölcsönhatása révén megajándékoztak minket egy Európában is egyedülálló, különleges és közös értékkel: a mezőségi tánc- és zenekultúrával.

Műsorunkban a belső-mezőségi falvak (Visa, Mezőkeszü, Magyarpalatka, Magyarszovát és Vajdakamarás) táncait, dalait (Kallós Zoltán gyűjtéseiből), és a magyarpalatkai zenészek muzsikáját mutatjuk be.

Néprajzi szakértő: Kallós Zoltán
Asszisztensek: Hajdú Flórián, Tompa Attila, Valach Gábor
Vezető prímás: Papp István Gázsa
Jelmez: Zs. Vincze Zsuzsa
Koreográfusok: Fitos Dezső, Szappanos Tamás, Zsuráfszky Zoltán
Zenei szerkesztő: Árendás Péter
Művészeti munkatárs: Zs. ​Vincze Zsuzsa

Rendező- koreográfus: Zsuráfszky Zoltán

Tekintse meg az Élő Tánc-archívum képgalériáját!

Időpont

(Péntek) 19:00 - 21:00

Helyszín

Tamási Áron Színház

Strada Libertății 1, Sfântu Gheorghe 520003, Románia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

X