Január, 2022

25jan19:0020:30Élő Tánc-Archívum - Bonchida háromszorBudapest, Nemzeti Táncszínház

Esemény részletei

Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, Dr. Martin György eredeti táncgyűjtéseinek ihletésére, a nagyszerű tudós munkássága előtt tisztelegve indította el néhány évvel ezelőtt Élő Tánc-Archívum című sorozatát, amely forradalmasította a magyar színpadi néptáncművészetet és példát mutatott arra, hogyan lehet az autentikus néptáncot tökéletesen elsajátítva, a „tiszta forrást” megtartva, magas művészi értékű előadásokat létrehozni. Ezek a műsorok amellett, hogy bemutatják egy-egy vidék legmélyebben, legaprólékosabban megismert és elsajátított autentikus táncfolyamatait, kiemelkedő táncos egyéniségeit; lehetőséget adnak arra, hogy a nézők rácsodálkozzanak saját tánc és zenei kultúrájuk gazdagságára és szépségére. Az előadások mély és őszinte pillanatainak mindegyike egy-egy vallomás Zsuráfszly Zoltán elkötelezett szeretetéről a népi kultúra iránt.
Az öt részből álló sorozatban Kalotaszeg, Mezőség, Bonchida háromszor, Gyimes és Szatmár címmel, Dr. Martin György és munkatársai, illetve Zsuráfszky Zoltán saját gyűjtései alapján mutatja be a Magyar Nemzeti Táncegyüttes az „Élő” tánc-archívumot, öt héten keresztül.
Művészeti munkatárs: Zs. Vincze Zsuzsa
Zenekarvezető: Papp István Gázsa
Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán
Előadja: a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara

Az előadások után beszélgetés Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfussal az Élő Tánc-Archívum sorozatról.

Bonchida háromszor
Miért pont Bonchida, és miért háromszor? Ebben az erdélyi, mezőségi kis faluban három nemzetiség él egymás mellett a legnagyobb egyetértésben: magyarok, románok és cigányok, akik tiszteletben tartják, ismerik és élik egymás zenéit, táncait. A kultúrák csodálatos találkozásából, együttéléséből született a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Bonchida háromszor című előadása, amely nem csak magával ragad, hanem tükröt tart elénk, minden értelemben…

Előadja a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekara
Közreműködik Szabó Dániel m.v. /cimbalom/
Szólót énekelnek a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosai: Benedek Attila, Tapolczai-Zsuráfszky Lilla és Szalóki Ágnes m.v.
Zenei szerkesztő: Kelemen László
Zenekarvezető prímás: Papp István Gázsa
A rendező-koreográfus munkatársa: Zs. Vincze Zsuzsa Harangozó-díjas, érdemes művész
Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas, kiváló művész

Fotó: Csudai Sándor

Időpont

(Kedd) 19:00 - 20:30

Helyszín

Nemzeti Táncszínház

Budapest, Kis Rókus u. 16-20, 1024

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

X