Augusztus, 2021

20aug21:0023:00Bonchida háromszor & SzatmárÉlő Tánc-Archívum Zselízen

Esemény részletei

Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, dr. Martin György eredeti táncgyűjtéseinek ihletésére, a nagyszerű tudós munkássága előtt tisztelegve indította el néhány évvel ezelőtt Élő Tánc-Archívum sorozatát. A sorozat forradalmasította a magyar színpadi néptáncművészetet és példát mutatott arra, hogyan lehet az autentikus néptáncot tökéletesen elsajátítva, a „tiszta forrást” megtartva, magas művészi értékű előadásokat létrehozni. Ezek a műsorok amellett, hogy bemutatják egy- egy vidék legmélyebben, legaprólékosabban megismert és elsajátított autentikus táncfolyamatait, kiemelkedő táncos egyéniségeit; lehetőséget adnak arra, hogy a nézők rácsodálkozzanak saját tánc és zenei kultúrájuk gazdagságára és szépségére. Az előadások mély és őszinte pillanatainak mindegyike egy-egy vallomás az alkotó elkötelezett szeretetéről a népi kultúra iránt.

Szatmár
Martin György, a legendás tánckutató és munkatársai Szatmárban a 70-es évekig a legnagyobb részletességgel gyűjtötték fel és archiválták az apróbb falvak tánckultúráját (több mint 290 faluból készültek táncfilmek).
Az ecsedi láp vidékéről a két legtáncosabb falu (Tyukod és Nagyecsed) tánckultúrája mellett a szatmári pásztorok és a cigányság tánckultúráját foglaltuk össze Élő Tánc-Archívumunkban.

A műsorban részlet hangzik el Móricz Zsigmond Szatmári gyűjtés című írásából. (a hangfelvételen közreműködik Rátóti Zoltán színművész)

Bonchida háromszor
Miért pont Bonchida, és miért háromszor? Ebben az erdélyi, mezőségi kis faluban három nemzetiség él egymás mellett a legnagyobb egyetértésben: magyarok, románok és cigányok, akik tiszteletben tartják, ismerik és élik egymás zenéit, táncait. A kultúrák csodálatos találkozásából, együttéléséből született a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Bonchida háromszor című előadása, amely nem csak magával ragad, hanem tükröt tart elénk, minden értelemben…

Szólót énekel: Benedek Attila, Tapolczai-Zsuráfszky Lilla, Oltárczy Mária
Zenei szerkesztő: Kelemen László

Díszletterv: Zsuráfszky Zoltán
Jelmeztervező: Zs. Vincze Zsuzsa
Zenei szerkesztő: Árendás Péter

Előadja a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara.

A rendező-koreográfus munkatársa: Zs. Vincze Zsuzsa, Harangozó-díjas, érdemes művész
Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas, kiváló művész

Időpont

(Péntek) 21:00 - 23:00

Helyszín

Zselíz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

X