Szeptember, 2020

27szept18:0019:30A Tenkes kapitányaMüpa, Budapest

Esemény részletei

A Tenkes kapitánya

Táncjáték Örsi Ferenc forgatókönyve nyomán

A Tenkes kapitánya című történelmi kalandfilm meghatározó szerepet töltött be a magyar televíziózás történetében. Az 1964-ben készült fekete-fehér film – mint a Magyar Televízió első sorozata – annak idején óriási népszerűségre tett szert.

A téma a Rákóczi-szabadságharc idején, Siklós környékén folyó kuruc-labanc küzdelmeket idézi. A főszereplő Eke Máté katonája ugyan költött személy, de számos jobbágykatonából lett kuruc tiszt történelmi alakját ötvözi egybe. A történet meseszerűen, sok humorral mutatja be azokat a kuruc hősöket, akik ravaszsággal, magyaros virtussal végül is legyőzik a bugyuta labancokat.

Megőrizve a film legjelentősebb, legszórakoztatóbb epizódjait, a néptáncegyüttes megidézi a kuruc kor legendás személyeit, zenei és mondavilágát. Néptáncos kincsünk segítségével felidézzük nemzetünk történelmének e korszakát, teljesebb képet nyújtva a kor nevezetes és névtelen hőseiről.
Címszerepben: Barka Dávid

Közreműködik a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenekara, valamint a Honvéd Férfikar.

Örsi Ferenc forgatókönyve nyomán színpadra írta: Zs. Vincze Zsuzsa
Dalszövegek: Turczi István
Jelmeztervező: Zs. Vincze Zsuzsa és Debreczeni Ildikó
Zeneszerző: Sebő Ferenc
A rendező munkatársa: Zs. Vincze Zsuzsa

Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán

Az előadás 10 éves kortól ajánlott.

Bemutató: 2009. november 12. MÜPA

Időpont

(Vasárnap) 18:00 - 19:30

Helyszín

müpa

Budapest, Komor Marcell u. 1, 1095

Szervező

Nemzeti TáncszínházFebruár 15-én nyitotta meg kapuit Budapest egyedülálló új kulturális színtere: a Nemzeti Táncszínház új épülete, mely a Millenáris Parkban kapott helyet. A legmodernebb színháztechnikával felszerelt, különleges építészeti megoldásokat felvonultató épületben két színházterem és kamaraterem várja a tánc szerelmeseit, emellett próbatermek segítik a professzionális táncosok felkészülését. Az épület előcsarnoka a park látogatói számára is nyitott közösségi térré válhat, lehetőséget adva arra, hogy a Millenáris még inkább bekerüljön a fővárosi vérkeringésbe. http://nemzetitancszinhaz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

X