Március, 2022

28mar19:0021:00A hűtlen feleségBudapest, Müpa

Esemény részletei

Szerelem, szenvedély, hűtlenség – a legrejtélyesebb és legmélyebb emberi érzelmeket eleveníti meg bűnügyi táncdrámájában a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. Egy 19. század közepén lejegyzett székely népballadát visznek színpadra, amely műfajához híven szűkszavú és titokzatos, csupán 35 sorból áll. Zs. Vincze Zsuzsa Harangozó-díjas, érdemes művész forgatókönyvét egy képzeletbeli nyomozás előzte meg: a férj, a feleség és a szerető, azaz Barcsai hármasa köré ezáltal egy olyan részletgazdag történetet álmodott, amely a szorongató tragikumból építkezve, az igaz és múlhatatlan szerelemnek állít emléket.
A Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas, kiváló művész rendezte nagyszabású produkcióban a Magyar Nemzeti Táncegyüttes 42 táncosa és zenekara mellett a teljes Honvéd Férfikar is szereplője az előadásnak. Az eredeti népzenét és a két Kodály-népdalfeldolgozást világzenei művek egészítik ki. A darab ifjú zeneszerzője Eredics Benjamin, aki a Müpa zeneműpályázatának tavalyi díjazottjaként – az elhangzó világzenei alkotásai mellett – az eredeti ballada kórusfeldolgozását is jegyzi.
A hűtlen feleség által újra rácsodálkozhatunk népi kultúránk, hagyományaink gazdagságára, páratlan zenei, táncos és történelmi örökségünkre. Ám a bűnügyi táncdráma rámutat arra is, mindezek ellenére sem vagyunk legyőzhetetlenek – ha az ellenfelünk a szerelem

Előadja a Magyar Nemzeti Táncegyüttes

Közreműködik a Honvéd Férfikar (karnagy: Riederauer Richárd)
A hűtlen feleség című ballada nyomán írta: Zs. Vincze Zsuzsa
Díszlettervező: Tóth Kázmér
Jelmeztervező: Zs. Vincze Zsuzsa
Fény: Kósa Dániel, Niederkirchner István
Digitális technika: Fabók Szilvia, Konta Boáz
Népzenei szerkesztő: Papp István Gázsa, D. Tóth Sándor
Zeneszerző: Eredics Benjamin

Társrendező: Zs. Vincze Zsuzsa Harangozó-díjas érdemes művész
Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas kiváló művész

Az előadás bemutatója a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében, a Müpa szervezésében valósult meg.

Időpont

(Hétfő) 19:00 - 21:00

Helyszín

müpa

Budapest, Komor Marcell u. 1, 1095

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

X