Erdélyben járt a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyar hősök, csaták és szerelmek című előadása

Szatmárnémetiben és Marosvásárhelyen járt a Magyar Nemzeti Táncegyüttes: a Harag György Társulat és a Maros Művészegyüttes játszóhelyein mutatták be Zs. Vincze Zsuzsa és Zsuráfszky Zoltán Magyar hősök, csaták és szerelmek című történelmi táncjátékát.

Fotó: Kovács Milán

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyar hősök, csaták és szerelmek című történelmi táncjátéka 2019. március 2-án debütált a Nemzeti Táncszínház színpadán, majd 2021-ben a Margitszigeti Színház nívós programsorozatát megnyitva több ezer néző előtt volt látható a nemzeti összetartozás napján, június 3-án. Nemrég ez a különleges, a tánc nyelvén megfogalmazott történelmi tabló az erdélyi közönség előtt is bemutatkozott. 

Az előadás látványos táncképekkel, lírai pillanatokkal és az eredeti népzene mellett színes zenei kísérettel idézi meg a magyarság híres történelmi eseményeit, kiemelkedő személyiségeit, dicső küzdelmeit.

A honfoglalás, a kereszténységünk, Balassi Bálint végvári vitézei, Dózsa parasztjai, a törökök elleni csatáink, Rákóczi szerelme és kurucai, nagy utazók álmai, majd természetesen a 48-as forradalom hősei és harcai mind-mind szerepelnek a táncos „képeskönyv” lapjain, amelyet végiglapozva a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a néptánc műfajának segítségével büszkén emlékezik meg kivételes hőseinkről, halhatatlan példaképeinkről.

Zsuráfszky Zoltán, Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttesének vezetője elmondta, hogy a Harag György Társulat színházában Szatmárnémetiben, illetve a Maros Művészegyüttes játszóhelyén, Marosvásárhelyen különleges jelentősége van annak, amikor egy előadáson keresztül a magyar történelem évezredeiről beszélhetnek.

“A lélekemelő műsor nemzetünk dicsőséges évszázadait mutatja be verseken, zenei példázatokon és nagyon ihletett, dinamikus koreográfiákon keresztül”

– fogalmaz a Kossuth-díjas kiváló művész, aki azt is hangsúlyozta, hogy egy együttes vezetőjének mindig ünnep, sőt küldetés kilépni a Kárpát-medencébe, találkozni az ott élő magyarokkal.

Forrás: Magyar Nemzet

X