December – Visszatekintés a 2021-es évre

Drakula újra bemutatva

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes igazán gazdag évet tudhat maga mögött: bemutatók egész sora mellett a táncosok szakrális helyszíneken léphettek fel, különböző fesztiválok és programok keretében járhatták be egész Magyarországot és a környező országokat.

Az év lezárása is méltóra sikerült, hiszen decemberben két alkalommal is láthatta a közönség a Drakula című előadást, amely a 2016-ban a Szegedi Szabadtéri Játékokon bemutatott Drakula utolsó tánca című nagyszabású produkció újrafogalmazott változata. A felnőtteknek szóló táncjáték Drakula gróf lenyűgöző meséjét az erdélyi népzene csodálatos világán, az Erdélyben élő népek táncainak gazdag és egyedülálló virtuozitásával tárja a néző elé. Az autentikus folklór néptánc, a szólótáncosok kimagasló teljesítménye, Rossa László és Szabó Dániel zenéi és a Zs. Vincze Zsuzsa által jegyzett fordulatos dramaturgia varázslatos élményt kínál a nézők számára.

Zsuráfszky Zoltán korábban maga alakította az Öreg Drakula szerepét, ám a mostani bemutatón, amelyre december 10-én a Gödöllői Művészetek Házában került sor, Tókos Attila, Harangozó-díjas táncművész vette át a helyét, akinek partnere ismét a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Harangozó-díjas tánckarvezetője, Sánta Gergő volt. Az együttes művészeti vezetőjének különleges koreográfiáját december 14-én a budapesti közönség is láthatta, az akkori előadásnak a Nemzeti Táncszínház adott otthont.

X