Augusztus – Visszatekintés a 2021-es évre

A Csíksomlyói passió Debrecenben

Három éve kelt útra Vidnyánszky Attila rendezése, a 2017-ben bemutatott Csíksomlyói passió, amely a színházi premiert követően egy évvel később „hazatért”, vagyis a csíksomlyói nyeregben, 25 ezer néző előtt elevenedett meg. Az előadás 2019-ben egy másik szakrális helyszínen, az Esztergom-Vári Nagyboldogasszony és Szent Adalbert főszékesegyház előtt is nagy sikert aratott. A Passió 2020-ban folytatta volna útját, de a pandémia abban az évben ezt már lehetetlenné tette, így 2021 augusztusában – ugyancsak a Nagyboldogasszony ünnepe után – az újrakezdés jegyében érkezett meg a cívisvárosba.

„A Csíksomlyói passió nem egy szokványos színházi előadás, itt a szereplők – színészek, táncosok, énekesek, zenészek – valamennyien szívükben megrendülve és hitükben megerősödve lépnek estéről estére a nézők elé, hogy újra és újra átéljék, felidézzék ezt a 2000 évvel ezelőtti történetet, amely megrázó erejével felhívja a figyelmet keresztény hitünk erejére és fontosságára” – hangsúlyozta Zs. Vincze Zsuzsa Harangozó-díjas érdemes művész, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szakmai vezetője, a produkció néprajzi szakértője, táncdramaturgja.

Az előadásban a Magyar Nemzeti Táncegyüttes mellett a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, a Debreceni Népi Együttes, és a Főnix Néptánc Együttes táncosai is szerephez jutottak.

Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója, a darab társrendezője és koreográfusa missziós feladatként tekint a helyi amatőr táncegyüttesek bevonására, hiszen a közös alkotás öröme, a tudás átadása, a fiatalok bevonása pozitív érzés minden helyszínen. “Nekik is, nekünk is felemelő élmény, látom rajtuk, és mivel kevés idő van a próbákra, nagyon tisztelem azt a fegyelmezettséget és igyekezetet, amivel felveszik a ritmust és megtanulják a koreográfiát” – nyilatkozta az előadást megelőzően.

A Csíksomlyói passió augusztus 13-án, egy újabb szimbolikus térben, a debreceni Református Nagytemplom előtt felejthetetlen lelki, szellemi és spirituális élményt nyújtott mind a nézők, mind a közreműködők számára.

X