Április – Visszatekintés a 2021-es évre

Éljen Mátyás király!

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes repertoárja rendkívül sokszínű. Programjaink között autentikus folklór előadások, tematikus műsorok, kalandos táncjátékok, ifjúsági műsorok mellett a Nemzeti Színházzal közös produkciók egyaránt megtalálhatóak. Ezen kívül kiemelkedően népszerűek a gyermekeknek szóló előadások, amelyek az egész család számára tartalmas kikapcsolódást és szórakozást nyújtanak.
Együttesünk négy különböző mesejátékkal is rendelkezik, melyekből hármat több alkalommal láthattak már a nézők online felületeinken. A 2020-as évben a Magyar Nemzeti Táncegyüttes ezeket nyilvánossá és ingyenesen megtekinthetővé tette, azért hogy ezzel is segítse az otthoni néptánc oktatást, mintegy szakmai segédanyagként. A legújabb és talán a legkedveltebb gyermek műsorunkat viszont még nem rögzítettük.
Ezért jött az ötlet, hogy ebben az időszakban most lehetőség van felvenni a Mátyás, a világ királya című produkciót. A munka a Nemzeti Táncszínházzal együtt zajlott profi környezetben, sok-sok kamerával. A Mátyás királyról szóló tanulságos történetek elmesélése során segítségünkre van Mátyás király udvari történetírója a híres Galeotto Marzio. Az ő vezetésével ismerjük meg az igazmondó juhászt, Mátyás szép és okos feleségét, Beatrix királynét éppúgy, mint a gonosz kolozsvári bírót, sőt azt is megtudhatjuk, hogyan is lett király a magyarok vezérlő csillaga: a mi igazságos Mátyásunk.
Az online premierre a tavaszi szünet során került sor, ezzel is könnyebbé és örömtelivé varázsolva a családok számára a húsvéti időszakot. Nem utolsó sorban pedig abban bízva, hogy akik az interneten megtekintették ezt a műsort, előbb-utóbb élőben is megnézik majd a Nemzeti Táncszínházban. Hiszen tudjuk jól: Mátyás az igazságos!

X