Március – Visszatekintés a 2021-es évre

(Otthon) táncoló tavasz

Elérkezett a március hónapja, és a tavasz beköszöntésével továbbra is házi feladatokkal, nézők és előadások nélkül, munkával készült a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a folytatásra. Táncosaink ezekben a nehéz hónapokban is mindent megtettek annak érdekében, hogy a lehető legjobb fizikai és mentális állapotban készüljenek otthon a folytatásra.

A rendkívüli helyzetben ismételten az online térbe helyeztük át az együttesi jelenlétet, hogy így tudjuk tartani a kapcsolatot közönségünkkel. A tavasz mindig a remény és az újjászületés jelképe, ezért egyik közkedvelt előadásunkat tettük nyilvánossá hivatalos YouTube csatornánkon. Hatalmas sikerrel és nézettséggel futottak már 2020-ban is a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásai az internetes felületeken, emiatt a Táncoló tavasz műsor vetítésére esett a választás, természetesen HD minőségben.

A Folklórkalendárium sorozatának első része a farsang végétől egészen a május végéig tartó időszakot öleli fel. A műsorban a magyar nép szokásai mellett bemutattuk hazánk sokféle nemzetiségének hagyományos táncait, dalait, viseleteit és szokásait. A Táncoló tavasz című műsorban látható többek között a bodrogköziek farsang végi rabvágása, a mohácsi busójárás, a baranyai svábok farsangtemetése, a munkácsi zsidók purim szokása, a kalotaszegi juhbemérés, a palóc kiszézés és locsolás szokása, a cigányok zöldjárása, valamint a rábaköziek májusfaállítása. 

A szokásműsor a kulturális értékek bemutatása mellett azért is fontos volt, hogy egy kis reményt sugározzon az embereknek a mindennapokban. Hiszen a folytatáshoz sok erőre volt szüksége mindenkinek…

X