Népzenei hangzás, szimfonikus megoldásokkal

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes 2021. május 21-én a Bartók Tavasz keretén belül mutatja be A hűtlen feleség című bűnügyi táncdrámáját. Az ősbemutató kapcsán Eredics Benjamint, A hűtlen feleség zeneszerzőjét kérdeztük a közös munkáról.

2021. március 25. – Vincze Dániel
 

Hogyan jött a felkérés?
2019 októberében kaptam a felkérést Zs. Vincze Zsuzsától és Zsuráfszky Zoltántól. Feleségem a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistája, ráadásul a lányuk. Tehát mostmár 10 éve kísérem figyelemmel az együttes munkáját és ők is az én szakmai tevékenységemet.

Mi volt az első gondolatod?
A ballada és a darab legmegrázóbb, legkatartikusabb pillanata a hűtlen feleség megégetése. A darab társrendezője és dramaturgja, Zs. Vincze Zsuzsa erről a jelenetről beszélt nekem előszőr. Tehát első gondolataim, a kórusmű zenei ötletéhez fűződtek, amelyet aztán megmutattam Zsuráéknak.

Mennyire áll távol a világzene a népzenétől?
Az attól függ. Szerintem a hangsúly nem a kategóriákon van. Azt gondolom, hogy két látszólag eltérő zenei stílus között is lehet egészen közeli pontokat találni, és persze erre számtalan példa is akad. A világzene és a népzene eredendően két, egymáshoz közel álló zenei stílusirányzat, mégis nagyon sok esetben bejárhatatlan távolságra kerülnek egymástól.
Engem elsősorban az érdekelt a darab zenéjének létrehozásakor, hogy a zene azt a hatást erősítse, ami a táncban eleve benne van. Ezért egyértelmű volt a népzenei hangzás használata, ugyanakkor már az első pillanattól tudtam, hogy szimfónikus zenekari megoldásokat is szeretnék belecsempészni a zenékbe, amit klasszikus zenei hangszereléssel és szimfónikus zenekari zenészekkel lehetett megvalósítani. Kiváló muzsikusokkal dolgozhattam együtt, ide értve nem csak a felkért klasszikus zenészeket, de a népzenészeket és a kórust is. Hálás vagyok egytől-egyig mindenkinek, aki közreműködött a darab zenéjének létrejöttében. Remélem sokakhoz eljut, és azt is, hogy nemsokára újra
maszk és távolságtartás nélkül együtt lehetünk.

Egy egész estés műsor zenéjének komponálása igen összetett feladat. Foglalkoztatott ez a gondolat korábban is?
Mindig is rendkívüli módon foglalkoztatott a zeneszerzés. Annak rejtélyessége, hogy hogyan tud szimbiózisba kerülni, akár a legegyszerűbb zenei motívum is egy vizuális alkotással, ez izgalmas feladat. Szeretek érintett lenni minden zenei munkafázisban. Saját otthoni stúdiómban dolgoztam, hangszereltem és kottáztam. Ezt követte a stúdiófelvétel, amelynek producere is voltam.

Hogyan zajlott a felkészülés, az alkotás?
Mondok egy példát. A darabban a férj karaktere egyértelműen negatív: féltékeny, erőszakos, indulatos figura. Zsuzsika pontosan elmondta nekem a jeleneteket, majd volt alkalmam belesni az egyik tánckari próbára, ahol Zsura az Élő Martin Archívum egyik meghatározó darabjára, a Mezőségre készítette fel az együttest. Korábban is ismertem ezt a zenét, de akkor teljesen lenyűgözött az erős, dinamikus eredeti tánccal együtt. Ilyenkor szinte fölrobban a próbaterem azoktól az energiáktól… emlékszem, Zsurának voltak határozott instrukciói a Korcsost táncoló fiúkhoz: Mint a Gőzmozdony! Úgy táncoljátok! Ez adta az ihletet a férj karakterének a zenéjéhez.
Igyekszem mindenre fokozottan odafigyelni, ezért a felkészülést nem is tudom elkülöníteni az alkotás folyamatától. Persze a mai technika is megkönnyíti ezt a folytonosságot. Ha jön egy zenei ötlet, azt azonnal felénekelem, vagy felfütyülöm a telefonom, vagy az órám hang rögzítőjével, így nem veszik el semmi. De ez csak egy fantasztikus mai találmány a sok közül, ami egyszerűsíti és megkönnyíti a zeneszerzők életét.

Korábban azt nyilatkoztad, fontos, hogy az előadott muzsika minden apró alkotóelemével az előadó teljes egészében átlényegüljön, azonosuljon, eggyé váljon a művel. Most nem te leszel az előadó. Hogyan tudod ezt érvényesíteni a színpadon?
Ugyanezt gondolom a zeneszerzésről. Csak úgy tudom csinálni, ha van egy erős benyomásom, amire muszáj reagálnom. Ez lehet egy történet, egy gondolat vagy éppen egy mozdulat, ami a kulcsot adja az átlényegüléshez.

Fotó: Hunyadi Nóra, Eredics Áron The Orbital Strangers Project és Vincze Dániel

X