A hűtlen feleség – ősbemutató a Bartók Tavaszon

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes a hazai és külföldi művészeti fesztiválok állandó szereplője idén újabb bemutatóval, egy bűnügyi táncdrámával készül. A Bartók Fesztivál Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozatában egy különleges ősbemutatót állít színpadra az együttes. A hűtlenségéért halállal büntetett asszony különös történetét; e kegyetlen szépségű, régi stílusú balladát, balladaköltészetünk talán legrejtélyesebb és legmélyebb emberi érzelmeket ábrázoló, halálos tragédiával végződő históriáját eleveníti meg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Honvéd Férfikar előadása.

Az eredeti népballada szűkszavúan szól a házasságtörő asszonyról és a hűtlenség indokairól, míg a férj véres bosszúját; a hűtlen feleség megégetését részletesen tárgyalja. A táncdráma, mintegy kiegészítve a történetet, „kideríti” a nő hűtlenségének okát, a „bűnösök” lehetséges indokait és megpróbál magyarázatot adni a szereplők tetteire.

Forgatókönyvíró, dramaturg: Zs. Vincze Zsuzsa
Díszlettervező: Tóth Kázmér
Jelmeztervező: Zs. Vincze Zsuzsa
Szcenikus: Kósa Dániel
Digitális technika: Fabók Szilvia, Konta Boáz Krisztián
Népzenei szerkesztő: Papp István Gázsa

Zeneszerző: Eredics Benjamin

Társrendező: Zs. Vincze Zsuzsa, Harangozó-díjas, Érdemes Művész

Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas kiváló művész

Az ingyenesen megtekinthető előadást 2021. május 21-én 19:00-tól közvetíti a Müpa. Az oldal alábbi képre kattintva érhető el:

Müpa

Az előadás bemutatója a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében, a Müpa szervezésében valósult meg.

X