Május – Visszatekintés a 2020-as évre

TáncHÁZI

A tavaszi karantén mindenki számára új helyzetet teremtett, nem csupán a színházak bezárása miatt, hanem az online oktatási rendszerben is új kihívásokkal kellett szembesülniük mind a diákoknak, mind a pedagógusoknak.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes számtalan előadással bizonyította, hogy akik számára még idegen ez a kultúra, azoknak is élményt tudnak szerezni, sőt, képesek bevonni őket a táncház-mozgalom bűvkörébe.
„A néptánc felvidít és közösséget teremt, űzhetik kicsik és nagyok is, vékonyak és kevésbé vékonyak, ügyesek és leendő ügyesek, egyszóval, a néptánc mindenkié.” – ezt vallja a Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, aki az ország legnagyobb profi együttesének az élén eddig is azon dolgozott, hogy csodálatos népi kultúránkat mindenki számára élvezhető módon tálalja. A Petőfi TV-vel közösen indított TáncHÁZI sorozatnak is ez volt az egyik célja, valamint segítséget nyújtani azokat a pedagógusokat, akiknek csak az online térben volt lehetőségük foglalkoztatni a diákokat. Tedd meg velünk első (néptánc) lépéseidet! – szólt a felhívás. Az otthon is könnyen elsajátítható, játékos módon bemutatott kezdő tánclépéseket a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistái mutatták be hétről hétre, összesen kilenc „lecke” készült el. Valamennyi kisfilmet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes saját YouTube csatornáján tettünk elérhetővé.

X