Január – Visszatekintés a 2020-as évre

Martin Maraton

A 2020-as évet egy egyedülálló programsorozattal indította a Magyar Nemzeti Táncegyüttes.

Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, Dr. Martin György eredeti táncgyűjtéseinek ihletésére, a nagyszerű tudós munkássága előtt tisztelegve indította el néhány évvel ezelőtt együttesünk Élő Martin Archívum sorozatát. A sorozat forradalmasította a magyar színpadi néptáncművészetet és példát mutatott arra, hogyan lehet az autentikus néptáncot tökéletesen elsajátítva, a „tiszta forrást” megtartva, magas művészi értékű előadásokat létrehozni. Ezek a műsorok amellett, hogy bemutatják egy-egy vidék legmélyebben, legaprólékosabban megismert és elsajátított autentikus táncfolyamatait, kiemelkedő táncos egyéniségeit; lehetőséget adnak arra, hogy a nézők rácsodálkozzanak saját tánc és zenei kultúrájuk gazdagságára és szépségére. Az előadások mély és őszinte pillanatainak mindegyike egy-egy vallomás az alkotó elkötelezett szeretetéről a népi kultúra iránt.

Az öt részből álló sorozatban Kalotaszeg, Mezőség, Bonchida háromszor, Gyimes és Szatmár címmel, Dr. Martin György és munkatársai, illetve Zsuráfszky Zoltán saját gyűjtései alapján mutatta be a Magyar Nemzeti Táncegyüttes az „Élő” tánc-archívumot, öt héten keresztül.

A meghívott előadók közül olyan nagyszerű művészek emelték az előadások színvonalát, mint Kodoba Florin, a Magyarpalatkai Banda prímása, Szalóki Ágnes énekes és Makó Péter zenész.

A Nemzeti Táncszínházban tartott eseménysorozat mindegyike telt ház előtt zajlott, melyeket egy-egy színes, nagy érdeklődésre számot tartó beszélgetés követett Zsuráfszky Zoltánnal. Ennél dinamikusabb és nagyszerűbb évkezdést sem mi, sem a néptánc kedvelő közönség nem is kívánhatott volna!

X