Brassó és Budapest között – interjú Benedek Attilával

A brassói születésű Benedek Attila 2019. augusztusában a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjaként léphetett színpadra a város Szent István-napi ünnepségén, ahol a Táncrapszódiát adta elő az együttes 2019-ben. Ennek apropóján egykori tanára Dr. Bencze Mihály beszélgetett Vele.

Az erdélyi gyökerekkel rendelkező Attila Brassóban született és később itt is folytatta tanulmányait a gimnáziumig, de sok időt töltött a vidéken élő nagyszülőknél is, amit kifejezetten élvezett. A gimnáziumi évekre szép emlékekkel tekint vissza, itt került szorosabb viszonyba először a zenével, zongorán és harmonikán tanult játszani, majd később a tánccal is, bár saját bevallása szerint Budapesten került csak szorosabb kapcsolatba a néptánccal.

Az élet sodorta a Vasas Táncegyütteshez a gimnázium után, ahol 16 évet töltött el, az utolsó 3 évet már művészeti vezetőként (2014-2017). Mindeközben a Tatabányai Bányász Táncegyüttes művészeti vezetői feladatait is ellátta és megszerezte a Magyar Táncművészeti Egyetem, táncos és próbavezető szakán a diplomát.

2003-ban a Vasas táncegyüttessel közreműködött a Honvéd Együttes akkori Egri csillagok című darabjában. Itt indult el a közös munka Zsuráfszky Zoltánnal, majd 2007-ben felvételt nyert a Budapest Táncegyüttesbe, a jelenlegi Magyar Nemzeti Táncegyüttes elődjéhez. Az immáron 13 éve tartó együttműködés során rengeteg élménnyel lett gazdagabb, ez köszönhető a sok vidéki és külföldi fellépésnek, illetve a sok-sok eljátszott szerepnek.

2017-ben elnyerte az évad legjobb férfi táncművésze díjat a Magyar Táncművészek Szövetsége által. Élete egyik nagy élménye volt, hogy Brassóban, a brassói közönségnek táncolhatott, ezzel is bíztatva mindenkit, hogy törekedjen megőrizni és megélni a saját kultúránkat és ne felejtse el továbbadni azt a gyerekeknek.

A teljes interjút ITT olvashatják el.

X