Betyárvilág – Kovács Gábor Bogár Imre szerepéről

Betyárvilág

tánc – szín – játék         

A betyárok a magyar néphagyomány jellegzetes alakjai. Népdalok, népmondák, balladák őrzik híres betyárjaink emlékét, de tárgyi népművészetünknek is kedvelt témái a betyárábrázolások. Alakjuk a népi emlékezetben gyakran idealizált hősként maradt fenn.

Így születtek meg a „magyar Robin Hoodok”; a mi legendás betyárjaink: Sóbri Jóska, Bogár Imre, Vidróczki Márton, Angyal Bandi, de legfőképpen Rózsa Sándor néha igencsak romantikus történetei.

Ezeket a sokszor meseszerű, tréfás, vagy éppen megdöbbentő kalandokat Zsuráfszky Zoltán ötletéből, Zs. Vincze Zsuzsa írta színpadra és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes kiváló táncosai és zenészei mutatják be, Schnell Ádám színművész közreműködésével.

A leghíresebb-leghírhedtebb magyar betyárokról szóló előadás szórakoztató, néha elgondolkodtató, de mindenképpen látványos és színes világa visszarepít a múltba, hogy elvarázsoljon minket a népművészetünk, népzenénk és néptánckultúránk gazdagságával.

Kovács Gábor, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosa mesél a Betyárvilág című előadás, általa megformált Bogár Imre szerepéről:

“A Betyárvilág egy színes táncos kavalkád tele érdekes prózai betétekkel; hatalmas díszletekkel; változatos, lendületes, olykor humoros koreográfiai elemekkel/képekkel, amiken keresztül a néző megismerheti betyárjaink jellegzetes jellemvonásait.

Mint táncos azért szeretem, mert egy komoly szellemi és fizikai kihívás jól végigtáncolni. De ami igazán jó, hogy ezt közben nem érzi az ember, mert a koreográfiák összekovácsolják a táncosokat és az együttes beleélve magát a történetekbe együtt lüktetve viszi végig az előadást.

Bogár Imre szerepébe hatalmas feladat és öröm belebújni. Szeretném minden jó és rossz tulajdonságát (életöröm, jó kedv, erő, kegyetlenség, pimaszság) úgy színpadra vinni, hogy a nézőnek – ahogy a kor emberének – szimpatikus legyen és elgondolkozzon, biztosan megérdemelte -e korai, nyilvános kivégzését, halálát?”

Közreműködik a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekara

Szereplők:

Ráday gróf, kormánybiztos: SCHNELL ÁDÁM mv.
Terka, cselédlány: RAB EDINA
Csendőrkapitány: SÁNTA GERGŐ
Rózsa Sándor: FEKETE BENCE
Vidróczki Márton: TÓKOS ATTILA
Angyal Bandi: BARKA DÁVID
Bogár Imre: KOVÁCS GÁBOR
Sobri Jóska: JUHÁSZ SÁNDOR

Forgatókönyvíró, dramaturg: Zs. Vincze Zsuzsa
Díszlettervező: Tóth Kázmér
Jelmeztervező: Zs. Vincze Zsuzsa
Digitális technika: Konta Boáz
Zene: Rossa László, Papp István Gázsa, Szabó Dániel   (A műsorban Berecz András eredeti népzenei gyűjtései is hallhatóak.)

Társrendező: Zs. Vincze Zsuzsa, Harangozó-díjas, érdemes művész
Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas, kiváló művész

X