Bonchida háromszor – Szeverényi Barnabás szemével

Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, Dr. Martin György eredeti táncgyűjtéseinek ihletésére, a nagyszerű tudós munkássága előtt tisztelegve indította el néhány évvel ezelőtt Élő Martin Archívum sorozatát. A sorozat forradalmasította a magyar színpadi néptáncművészetet és példát mutatott arra, hogyan lehet az autentikus néptáncot tökéletesen elsajátítva, a „tiszta forrást” megtartva, magas művészi értékű előadásokat létrehozni.
Az erdélyi Bonchida faluban három nemzetiség, a magyar, a román és a cigány mindig a legnagyobb egyetértésben élt egymás mellett; ezek az emberek szívesen eljártak (és eljárnak ma is) egymás mulatságaira, ismerik és tiszteletben tartják egymás kultúráját, zenéit és táncait, s úgy gondoljuk, hogy mindez ma is példaértékű lehet mindenki számára, aki toleranciára és a békés egymás mellett élés fontosságára buzdít.
Szeverényi Barnabás a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncos szólistája mesél az előadás “cigány” részéről:
A Bonchida háromszor előadás az Élő Martin Archívum műsorsorozatunk első ékköve. Mind zenei, mind táncszerkesztésben is felemelő élményt nyújt azon nézőinknek is, akik esetleg kevésbé jártasak hagyományaink ismeretében. A műsorban bonchidai cigányok táncát formálom meg. Ez a táncos matéria lelkem egy kis darabja. Miután Zsuráfszky Zoltán kiválasztott e kiváló szerepre, hamar megtaláltam benne önmagam. A tánc magatartása, szabadsága, eleganciája magával ragadott. Örömmel lépek minden előadáson színpadra remélvén, hogy a kedves közönségünk szép élményekkel tér majd haza. Keszthelyen találkozunk, én már várom.
Közreműködik a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekara
Szólót énekelnek: Benedek Attila, Oltárczy Mária, Szalóki Ágnes m. v.
Zenei szerkesztő: Kelemen László
A rendező munkatársa: Zs. Vincze Zsuzsa, Harangozó-díjas, érdemes művész
Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas, kiváló művész
Sánta Gergő és Szeverényi Barnabás a Bonchida háromszor műsorban
Sánta Gergő és Szeverényi Barnabás a Bonchida háromszor című műsorban
Helyszín: Keszthely, Balaton Színház
Időpont: 2020. szeptember 12. 19:00
Jegyeket a jegy@balatonszinhaz.hu email címen lehet igényelni.
A jegypénztár telefonszáma: 06 83 515 232
A Nemzeti Táncszínházzal közös produkció.
X