Bonchida háromszor – Hajdú Flórián szemével

Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas koreográfus, Dr. Martin György eredeti táncgyűjtéseinek ihletésére, a nagyszerű tudós munkássága előtt tisztelegve indította el néhány évvel ezelőtt Élő Martin Archívum sorozatát. A sorozat forradalmasította a magyar színpadi néptáncművészetet és példát mutatott arra, hogyan lehet az autentikus néptáncot tökéletesen elsajátítva, a „tiszta forrást” megtartva, magas művészi értékű előadásokat létrehozni.
Az erdélyi Bonchida faluban három nemzetiség, a magyar, a román és a cigány mindig a legnagyobb egyetértésben élt egymás mellett; ezek az emberek szívesen eljártak (és eljárnak ma is) egymás mulatságaira, ismerik és tiszteletben tartják egymás kultúráját, zenéit és táncait, s úgy gondoljuk, hogy mindez ma is példaértékű lehet mindenki számára, aki toleranciára és a békés egymás mellett élés fontosságára buzdít.
Hajdú Flórián a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zalai származású táncos szólistája mesél az előadás “magyar” részéről: 
– Én a magyar részben szerepelek az 1999-es bemutató óta. Amikor készült a darab, a magyar részbe osztott be annak idején Zsuráfszky Zoltán koreográfus.
Szeretem ezt a szerepet, a Kárpát-medencei táncok közül leginkább a magyar dolgok, amik az én testemhez és szellemiségemhez közelebb állnak, jobban tudok azonosulni velük. Az Élő Martin Archívum előadásai közül mindegyiket ugyanúgy szeretem, talán a Bonchida áll legközelebb hozzám, mivel ez volt az első rész a sorozatban. A koreográfia készítésekor bementünk az Magyar Tudományos Akadémiára, ott tanulmányoztuk az archív filmeket, majd ezt követően Zsura egy alkotássá, kompozícióvá állította össze a megtanult, eredeti táncanyagokat. Így készült a Bonchida háromszor című műsor.
Közreműködik a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekara
Szólót énekelnek: Benedek Attila, Tapolczai-Zsuráfszky Lilla, Szalóki Ágnes m. v.
Zenei szerkesztő: Kelemen László
A rendező munkatársa: Zs. Vincze Zsuzsa, Harangozó-díjas, érdemes művész
Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas, kiváló művész
Hajdú Flórián és Oltárczy Mária a Bonchida háromszor című műsorban
Helyszín: Keszthely, Balaton Színház
Időpont: 2020. szeptember 12. 19:00
Jegyeket a jegy@balatonszinhaz.hu email címen lehet igényelni.
A jegypénztár telefonszáma: 06 83 515 232
A Nemzeti Táncszínházzal közös produkció.
X