A HŰTLEN FELESÉG

Bűnügyi táncdráma a múlhatatlan szerelemről

Szerelem, szenvedély, hűtlenség – a legrejtélyesebb és legmélyebb emberi érzelmeket eleveníti meg bűnügyi táncdrámájában a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. Egy 19. század közepén lejegyzett székely népballadát visznek színpadra, amely műfajához híven szűkszavú és titokzatos, csupán 35 sorból áll. Zs. Vincze Zsuzsa forgatókönyvét egy képzeletbeli nyomozás előzte meg: a férj, a feleség és a szerető, azaz Barcsai hármasa köré ezáltal egy olyan részletgazdag történetet álmodott, amely a szorongató tragikumból építkezve, az igaz és múlhatatlan szerelemnek állít emléket.

A Zsuráfszky Zoltán rendezte nagyszabású produkcióban 42 táncos, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes zenekara és a Honvéd Férfikar is megjelenik, általuk Kodály népdalfeldolgozásai mellett világzenei művek is felcsendülnek.

Ahogy a zene, úgy a tánc is elképesztő sokszínűséget képvisel műfaji felhozatalát tekintve. Az autentikus táncanyag mellett megjelenik a különlegesen nagy technikai felkészültséget mutató kortárs néptánc is.

Ahogy a népviseletek és stilizált jelmezek váltakozása az időt, a népszokások megjelenítése az évszakokat szimbolizálja, úgy a díszlet is meghatározóan segíti a virtuóz és látványos előadás összképét, amely során egyértelművé válik, hogy koroktól függetlenül mindannyian a lelkünk, az érzéseink rabjai vagyunk.

A hűtlen feleség által újra rácsodálkozhatunk népi kultúránk, hagyományaink páratlan gazdagságára, gazdag zenei, táncos és történelmi örökségünkre, ám a bűnügyi táncdráma rámutat arra is, mindezek ellenére sem vagyunk legyőzhetetlenek – ha az ellenfelünk a szerelem… 

Alkotók

Előadja a Magyar Nemzeti Táncegyüttes
Közreműködik a Honvéd Férfikar (karnagy: Riederauer Richárd)

A hűtlen feleség című ballada nyomán írta: Zs. Vincze Zsuzsa
Díszlettervező: Tóth Kázmér
Jelmeztervező: Zs. Vincze Zsuzsa
Fény: Kósa Dániel, Niederkirchner István
Digitális technika: Fabók Szilvia, Konta Boáz
Népzenei szerkesztő: Papp István Gázsa, D. Tóth Sándor
Zeneszerző: Eredics Benjamin

Társrendező: Zs. Vincze Zsuzsa, Harangozó-díjas, Érdemes Művész
Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas kiváló művész

 

Bemutató: 2021. május 21. Müpa

X