Vajon jól dübörög a színpad?

2020. július 23-án a Nemzeti Táncszínházban lép fel a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A fellépéssel kapcsolatosan Zsuráfszky Zoltánt kérdezte a Millenárison lévő, új szabadtéri színpaddal készülő Nemzeti Táncszínház.

 

1. A Táncpark szabadtéri táncesteket először rendezzük meg a Millenáris Parkban. Milyen érzés egy táncművésznek először fellépni egy vadi új helyszínen? Több ilyenkor a lámpaláz?

Mindig izgalmas érzés felavatni egy új színpadot, egy új helyszínt. Mi is kiváncsian várjuk az ehhez hasonló lehetőségeket. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes számos európai, Észak-Amerikai és japán turnéval a háta mögött sok-sok tapasztalatot szerzett már az ehhez hasonló helyzetek kezelésére, a számunkra új helyzetek adaptálására. Mégis egy teljesen új helyszín, új kihívásokat és gondolatokat is ébreszt? Vajon jól dübörög a színpad? Jól lát-hall a közönség? Rendszeresen vissza tudunk ide térni különböző tematikus előadásainkkal? Szerencsére eddig pozitív tapasztalataink vannak, együttesünket mindig teltházas előadások várták és vastaps búcsúztatta.

 

2. A közönség számára mindig különleges varázsa van a szabadtéri előadásoknak. Mit jelent számotokra szabad ég alatt táncolni? Van preferenciátok a szabadtéri és a zárt színháztérben megtartott előadások között?

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes rendszeres visszatérő fellépője a legnevesebb magyar fesztiváloknak, amelyek nyáron szabadtéren zajlanak. A Szegedi Szabadtéri Játékoktól a Várkert Bazárban rendezett Táncbazár eseményin számos alkalommal felléptünk, s szerencsére a legtöbb esetben az időjárás mellettünk volt, s sikeresen előtudtuk adni produkcióinkat. Izgalommal várjuk, hogy a Táncpark színpadán hogyan fogadja a közönség
és az időjárás Kalotaszeg című műsorunkat!

3. Hamarosan véget ér a 2019/2020-as színházi évad. Lehet tudni már, milyen előadásokkal, akár premierekkel készültök a következő évadra? Megosztanátok velünk egy-két kulisszatitkot?

Az új évadra a szokásos minőségben számíthat a közönség tőlünk előadásainkra. Együttesünk Magyarország legnagyobb létszámú profi néptáncegyüttese, s ehhez méltón megtartjuk repertoárunkon legsikeresebb darabjainkat, melyeket az ország számos pontján be is fogunk mutatni.
Folytatódik együttműködésünk a Nemzeti Színházzal, a Körhinta és a Csíksomlyói passió után az Egri csillagok előadásunk is szintén műsoron marad. Új produkcióval is készülünk. A hűtlen felség címmel tartjuk nagyszabású bemutatónkat a Müpa Fesztivál Színházában. Ez egy többfunkciós előadás, sokkal több rétegű, mint hogy néptánccal elmeséljük a ballada történetét. Komoly dramatikus mű, már-már krimi, hiszen egy nyomozás bontakozik ki a történetből. A darab rendező-koreográfusa, Zsuráfszky Zoltán. Olyan magyar népballadát kerestünk bő egyórás, egyfelvonásos darabunkhoz, amelynek témája akár a nemzetközi
közönségeket is izgalommal töltheti el. A balladából „Zsura” felesége és állandó alkotótársa, Zs. Vincze Zsuzsa, Harangozó-díjas Érdemes Művész készített forgatókönyvet, aki egyben a produkció társrendezője is. Az eredeti ballada történetében a nő hűtlenségének előzményeit (balladai) homály
fedi, a megtorlás viszont zavarba ejtő részletességgel jelenik meg. Ezt az aránytalanságot egyenlítette ki Zs. Vincze Zsuzsa, létrehozva egy, a női lelket is előtérbe helyező cselekmény színpadi megformálását.
Érdemes lesz tehát figyelni az együttes fellépéseit!

X