Kárpátok visszhangja 2.0

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja turnéjának keretén belül második alkalommal látogatott el Erdélybe.
Ez alkalommal három telt házas előadást tartott az erdélyi néptánc kedvelő magyaroknak.
Első előadásunk A Tenkes kapitánya volt, melyet a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban mutattunk be. Orendi István, az Udvarhely Néptáncműhely vezetője nagyszerű szervezéssel segített együttesünknek a fellépés helyszínén, a szálláson és teljeskörű vendéglátásunkban.
November 8-án a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban nézhette meg az erdélyi közönség a Magyarországon is ritkán látható Mezőség, valamint a töretlen népszerűségnek örvendő Kalotaszeg című előadásunkat. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes egyik fontos célkitűzése az eredeti néptáncok megőrzése mellett, hogy az autentikus táncok átadásával bemutassa a 70-es években gyűjtött táncanyagok sokszínűségét. Különösen nagy öröm, mikor az eredeti helyszínekre vihetjük műsorunk alapjait szolgáló gyűjtéseket.
November 9-én a Sepsi Arénában 1100 fő előtt táncoltuk el Táncrapszódia című előadásunkat, melyben a Kárpát-medence legszebb táncait mutattuk be a 70 perces műsor keretén belül. Együttesünk népszerűségét és a közönség lelkességét az is kiválóan tükrözi, hogy az Arénában számos olyan nézővel találkoztunk, aki az előző esti műsorunkat is megtekintette.
“Beleadtunk mindent a színpadon, hallottuk a tapsvihart a táncok között, de amikor az előadás végén a közönségre is fényt adtak, s láttuk is, hogy több mint ezer ember állva tapsol, majdnem elsírtam magam, úgy elérzékenyültem…” – nyilatkozta az együttes egyik férfi táncos szólistája.

A sepsiszentgyörgyi 31. Néptánc- és népzenei találkozón külön programot szerveztek együttesünk zenekari vezetőjének, az idén 60 éves Papp István Gázsának is.

Deák Gyula főszervező elmondta, mennyire örül, hogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes által ilyen színvonalas produkciót tudtak bemutatni, sajnálta, hogy Zsuráfszky Zoltán az együttes művészeti vezetője nem tudott jelen lenni.

Zsuráfszky Zoltán, a Fölszállott a páva zsűritagjaként sajnos nem tudta elkísérni együttesét, de következő alkalommal ő is tiszteletét teszi ezekben a csodálatos magyar lakta erdélyi városokban.

X