Élő Tánc-Archívum

Élő Tánc-Archívum

Táncos gyökereink

Magyar Nemzeti Táncegyüttes „Élő Tánc-Archívum” c. sorozata a fáradhatatlan néprajzkutató, Martin György (1932–1983) táncfilmezéseinek útvonalát követi, így tisztelegve a nagyszerű tudós megismételhetetlen munkássága előtt.

Ő és munkatársai nagy horderejű táncgyűjtéseket szerveztek Magyarországon és Erdélyben, amelyek meghatározó jelentőséggel bírtak nemcsak a magyar, de az európai néptánckutatás történetében is.

Sorozatunkkal Martin gyűjtőútjainak főbb állomásait, így Bonchida, Kalotaszeg, Szatmár, Mezőség és Gyimes táncait állítottuk színpadra.

Kalotaszeg

Ezen műsorunkkal szeretnénk köszönetet mondani a bonchidai és a türei hangosfilm készítőinek és minden szereplőjének – azoknak a magyar, román és cigány adatközlőknek (táncosoknak és zenészeknek), akik megőrizték és továbbadták nekünk e csodálatos tánc- és zenei kultúrát.

Néprajzi szaktanácsadó: Éri Péter
Zenei szerkesztő: Árendás Péter
Díszlet: Ambrus Sándor

Művészeti munkatárs: Zs. Vincze Zsuzsa

Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán

Tekintse meg az Élő Tánc-archívum képgalériáját! 

Kalotaszegi néptáncok az MNTE-től

Szatmár

Szatmárban a 70-es évekig a legnagyobb részletességgel gyűjtötték össze és archiválták az apróbb falvak tánckultúráját (több mint 290 faluból készültek táncfilmek). Nemes és nagyszerű munkájukkal megörökítették az ott élő emberek táncait, s most ránk vár a feladat, hogy feledhetetlen színházi élményt nyújtsunk e régi, sok esetben elfeledett, de csodálatos kultúra megelevenítésével.

Néprajzi szaktanácsadó: Dr. Ratkó Lujza
Művészeti munkatárs és jelmez: Zs. Vincze Zsuzsa
Zenei szerkesztő: Árendás Péter
A műsorban elhangzó szövegeket Móricz Zsigmond „Szatmári gyűjtéseiből” Rátóti Zoltán adja elő.

Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán 

Tekintse meg az Élő Tánc-archívum képgalériáját!

Szatmári néptáncok és népzenék a táncegyüttestől

Mezőség

A Mezőség hullámos dombjait néhányan Erdély „Holt-tengerének” nevezik, s valóban: kultúrája is olyan ősi, akárcsak egy hajdani tenger megmaradt iszapja. Az itt élő magyarság szinte szívbemarkolóan őrzi archaikus nyelvét, táncait, zenéjét. S miközben elzártsága folytán itt őrződtek meg kultúránk legrégibb nemzeti vonásai, érdekességét mégis az adja, hogy az itt együtt élő különböző nemzetiségek (magyarok, románok, szászok, cigányok) kultúrájuk kölcsönhatása révén megajándékoztak minket egy Európában is egyedülálló, különleges és közös értékkel: a mezőségi tánc- és zenekultúrával.

Műsorunkban a belső-mezőségi falvak (Visa, Mezőkeszü, Magyarpalatka, Magyarszovát és Vajdakamarás) táncait, dalait (Kallós Zoltán gyűjtéseiből), és a magyarpalatkai zenészek muzsikáját mutatjuk be.

Néprajzi szakértő: Kallós Zoltán
Asszisztensek: Hajdú Flórián, Tompa Attila, Valach Gábor
Vezető prímás: Papp István Gázsa
Jelmez: Zs. Vincze Zsuzsa
Koreográfusok: Fitos Dezső, Szappanos Tamás, Zsuráfszky Zoltán
Zenei szerkesztő: Árendás Péter
Művészeti munkatárs: Zs. Vincze Zsuzsa

Rendező- koreográfus: Zsuráfszky Zoltán

Tekintse meg az Élő Tánc-archívum képgalériáját!

Mezőségi táncok és zenék a néptáncegyüttestől 

Gyimes

Dobbantás a gyimesi csángókért…

Az Élő Tánc-Archívum-sorozat hatodik állomása az ezeréves határ mentén fekvő erdélyi Gyimes. Zsuráfszky Zoltán a 70-es évek közepétől gyakran járt Gyimesben. A vidék szépsége és a tánc ősi, archaikus jellege lenyűgözte és örök rajongójává tette a fiatal táncművészt és táncgyűjtőt. Martin György a kezdetektől atyai figyelemmel kísérte az akkori fiatalok néprajzi gyűjtéseit, irányította szakmai munkájukat. 1980-ban felhívta Zsuráfszky Zoltán figyelmét arra, hogy egy hiánypótló munkára van szükség a táncgyűjtések terén: az első gyimesi hangosfilm elkészítésére. A felvételre hosszas előkészületek után, 1980 augusztusában került sor egy jeles gyimesi adatközlő, Blága „Kicsi Kóta” Károly pajtájában.

A darab apropója nem más, mint a 30 évvel ezelőtti filmezés. Műsorunkban, e ma már archívnak számító film pontosan megtanult anyagával, illetve a gyimesi táncok ihletésére készült koreográfiákkal szeretnénk olyan színpadi formában megőrizni Gyimes népművészeti örökségét, amelyben egy pillanatra együtt dobban a szívünk, együtt dobbantunk a gyimesi csángó magyarokért.

Néprajzi szaktanácsadó: Sára Ferenc
Jelmez: Zs. Vincze Zsuzsa, Gömöri Éva
Díszlet: Tóth Kázmér
Művészeti asszisztensek: Zs. Vincze Zsuzsa, Hajdú Flórián
Zene: Papp István Gázsa

Rendező-koreográfus: Zsuráfszky Zoltán

Aktuális előadások

Szeptember 29. 19:00

HONVÉD 70

Erkel Színház, Budapest

 

október 27.

Mátyás, a világ királya

Nemzeti Táncszínház

További előadások >

 

   

Támogatók 

Emberi Erőforrások Minisztériuma
 

  

Partnerek 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

X